Sigarrøkende

Hvor kommer sigaren fra?

Ruller sigarSigarer brukes mest for nytelse av tobakk. Sigarer har form som sylinderformede rør og er vanligvis større enn sigaretter og er gjerne utformet på en mer kunstnerisk måte. 

Sigarer regnes gjerne for å være til finere bruk enn sigaretter. Ordet sigar kommer fra mayiske språk. De innfødte på øyene i Caribien og Mesoamerika har røkt sigarer siden år 900, hvilket er bevist ved oppdagelsen av en keramikkrukke, ved en arkeologisk mayautgraving i Uaxactún i Guatemala. Krukken var blant annet dekorert med figuren av en mann som røyker en sigar.

Herre som røker sigarMest kjent og ettertraktet er håndrullede Havannasigarer fra Cuba. Før Columbus’ tid ble tobakken ikke bare brukt som nytelsesmiddel, men hadde en langt viktigere rolle i rituell og medisinsk sammenheng. Dyrking og bruk av tobakk var fundamentale elementer i den sosiale og økonomiske orden i store deler av Amerika

Santa MariaDa Columbus seilte inn i Karibien i 1492 ble den beste tobakken produsert av en folkegruppe som ble kalt taino. Den første europeeren som prøvde en kubansk sigar, var løytnant Rodrigo de Jerez som Columbus sendte for å utforske innlandet. Rodrigo var en eventyrer og prøvde alt indianerne bød ham. Han oppdaget at han likte sigarer og tok med prøver av både indianere og tobakk hjem til Spania. Han likte å vandre i gatene mens han blåste i veg. Dessverre for Rodrigo erklærte den spanske inkvisisjonen at enhver som kunne blåse røyk ut av nesen måtte være i ledtog med djevelen, og han havnet i fangehullet og satt inne i mer enn ett år.